Het consult

Het consult

Voor een behandeling bij de acupuncturist heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts.

Het eerste consult bestaat uit een intake gesprek en een behandeling. Dit duurt samen één tot anderhalf uur. Een vervolgconsult duurt drie kwartier tot een uur.

Het stellen van de diagnose

De meeste patiënten hebben al een huisarts of specialist geconsulteerd en vaak is de diagnose al bekend als ze de acupuncturist bezoeken. Voor een acupunctuurbehandeling is dit echter niet voldoende. Om een effectief behandelplan samen te kunnen stellen dient er aanvullend een diagnose gesteld te worden volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit doe ik middels een uitgebreid vraaggesprek, polsdiagnostiek en het bekijken van de tong. Aan de hand van de informatie die hieruit voort komt, breng ik de (dis)balans in uw lichaam in kaart en stel ik een behandelplan op.

Het vraaggesprek

Tijdens het eerste bezoek stel ik u een groot aantal vragen over de meest uiteenlopende aspecten van uw gezondheid, zoals uw klachtengeschiedenis, eetpatroon, eetlust, stoelgang, transpireren, slaappatroon en bij vrouwen over de maandelijkse cyclus. U krijgt alle gelegenheid uitgebreid te vertellen over al uw klachten (fysiek en mentaal), ook al lijken ze nog zo onbelangrijk. Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze is er vaak een verband tussen de klachten, ook al lijken ze volgens onze Westerse Geneeswijze zo weinig met elkaar te maken.

De polsdiagnose

In de Westerse geneeskunde nemen we de pols om de frequentie van de hartslag te meten. In de Chinese geneeskunde onderscheiden we tenminste 28 verschillende polstypen. Ik voel dan de spanning, diepte, breedte en de snelheid van uw polsen. Dit geeft mij informatie over de energetische balans in de 12 meridianen.

De tongdiagnose

Tijdens het consult zal ik u vragen uw tong te laten zien. Ik bekijk dan de kleur van uw tong, de vorm, beslag, kloofjes en de vochtigheid. De observatie van de tong geeft mij waardevolle informatie over de energie in het lichaam.

Share