Hoe werkt acupunctuur?

Hoe werkt acupunctuur?

Werkingswijze, Westers

De moderne wetenschappelijke verklaring is dat het prikken van naalden in de acupunctuurpunten het zenuwstelsel stimuleert om in de spieren, ruggengraat en hersenen, chemische stoffen te laten vrijkomen. Deze chemische stoffen zullen ofwel het aanvoelen van pijn veranderen, ofwel ervoor zorgen dat er andere chemische stoffen en hormonen vrijkomen die het eigen interne regelingssysteem beïnvloeden.

De verbeterde energie- en biochemische balans geproduceerd door acupunctuur resulteert in het stimuleren van de natuurlijke genezingsvermogens van het lichaam en in het begunstigen van fysische en emotionele gezondheid.

Werkingswijze, Chinees

De klassieke Chinese uitleg is dat er energiekanalen in regelmatige patronen over de oppervlakte van en door het lichaam lopen. Deze energiekanalen, meridianen genoemd, zijn vergelijkbaar met rivieren die door het lichaam vloeien en de weefsels irrigeren en voeden. Een hindernis in de beweging in deze energierivieren is vergelijkbaar met een dam in een rivier. De meridianen kunnen beïnvloed worden door naalden te prikken in de acupunctuurpunten; de naalden verwijderen de hindernissen en herstellen de normale stroming door de meridianen.

Werkt acupunctuur werkelijk?

In de voorbije tweeduizend jaar zijn er meer mensen succesvol behandeld met acupunctuur dan met alle andere behandelingsmethodes tezamen.

Heden ten dage wordt er aan acupunctuur gedaan in Azië, de voormalige Sovjet-Unie, USA en in Europa. Acupunctuur kan worden toegepast samen met eender welke andere therapie.

Moet ik gelóven in acupunctuur om geholpen te worden?

Neen! Acupunctuur wordt ook succesvol gebruikt bij dieren zoals katten, honden en paarden. Deze dieren verstaan er niets van en geloven er zeker niet in en toch werkt het erbij.

Een positieve instelling ten opzichte van uw gezondheid kan het effect natuurlijk versterken, net zoals een negatieve instelling kan het effect van elke behandeling doen verminderen. Een neutrale instelling (zo van ‘ik weet niet of ik er wel in geloof ‘) zal het behandelingsresultaat niet beïnvloeden.

Share